Известие

Collapse
No announcement yet.

156 - странен шум в движение.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• 156 - странен шум в движение.

Здравейте колеги,

аз започнах да прекалявам с моите питания и някой може да кажа - ми иди да ти я погледнат някъде тая кола бе!

Ами ходя - ама без реален резултат и затова се консултирам тук за да очаквам какво ще се счупи реално

Та така, този път въпроса ми е следния:

Появи ми се един много особен шум в движение, нещо като "тък-тък-тък" който се забързва с увеличаване на скоростта.
    Чува се отпред, отдясно, определено отдясно....
    Най много се чува на трета и на четвърта предавка, при 60-70км в час. Реално шума го има под товар - като е подадена много леко газ - т.е. колкото да се поддържа скоростта - го няма. Появява се при подаване на газ или при пълно отнемане на газ. Най силно се чува при рязко подаване на газ и с вдигането на оборотите се забързва, но и утихва. На пета не се чува. На първа - също. На втора ми се струва че го чувам само ако подам рязко газ при движение с моторна спирачка.

Интересното е че ми се появи за пръв път преди месец - пътувах на извънградско, след 30-40 км и няколко спирания изчезна и цял месец не го е имало. Мислех че е било нещо закачено я за полуоска, я някъде другаде.
    Днес се появи отново - а съм минал към 1000км от тогава.

Външното каре е ок, или поне така си мисля - нямам никакъв шум при маневриране или завой с пълно навит волан.

Както съм писал в другата си тема - имам едно специфично носене на предницата, което се появи по едно и също време с този звук. Имам чувството че има връзка, но може и просто съвпадение да е.

Визуалния оглед не показва нищо нехарактерно - омаслявания, течове, външни тела закачени по окачването и т.н

Вчера го нямаше, със сигурност. Карал съм колата 20-30км. Преспа си в гаража снощи и тази сутрин го има...

Сега ще видя по късно днес дали ще го има шума - предния път изчезна след няколко тръгвания и спирания и маневри.

Мисля си че може би е вътрешно каре или недай си боже нещо в кутията/диференциала. Не е по работата на двигателя - на място с натиснат или пуснат съединител го няма.
    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Вземи една хубава кръстачка и си претегни 5-те болта на джантата, дано съм прав
    156 sportvagon 1.9jtd

Comment

Първоначално публикувано от speеdddddd Покажи съобщение
      Вземи една хубава кръстачка и си претегни 5-те болта на джантата, дано съм прав
      Дано! Ама този тип тракане не спира, а се увеличава
      Alfa 156 1.9 JTD 16V M-Jet SW (07.2003)
      156 1.8TS 16V (01.2001)
      147 1.6TS 16V 120hp (11.2001)
      0879369082

Comment

Я хвърли едно око на гайката на главината.
        Вдигни колата на крик и разклати странично и нагоре-надолу.
        За карето,заклати на включена 4 предавка напред-назад,дали ще чука.
        Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Разклатил съм я както си е на първа оставена - чука...
          Ама клатих и служебната кола - и тя чука, пък няма такива проблеми.
          Не се знае къде почуква - дали е карето или зъбчатките в кутията.

Болтовете на гумата и гайката на главината са добри идеи, след малко ще ги проверя като излезна навън...

Comment

Направих проверка - болтовете са стегнати, колелото няма никакъв луфт.

Тръгнах - няма шум, ходих на 2-3 места, след едно от тръгванията се появи - и този път щтрака яко - на едно колело на ляв завой трака като картечница... Викам си - честито каренце! Повъртях се в колелото малко - трака като за световно...
            Пак спрях, свърших малко работа, тръгнах - няма тракане...

Явно е каре, дясно, ама външно ли е, вътрешно ли е...
            По ми прилича на външно на мене. Обявиха ми цена 130лв, с отстъпка - 90лв - добре ли е? Уверяват ме че става дума за качествена част...
            Много интересно че като спра - явно като дам напред-назад се намества сякаш и спира да трака. Възможно ли е това?

Comment

Първоначално публикувано от Yavor Покажи съобщение
              Направих проверка - болтовете са стегнати, колелото няма никакъв луфт.

Тръгнах - няма шум, ходих на 2-3 места, след едно от тръгванията се появи - и този път щтрака яко - на едно колело на ляв завой трака като картечница... Викам си - честито каренце! Повъртях се в колелото малко - трака като за световно...
              Пак спрях, свърших малко работа, тръгнах - няма тракане...

Явно е каре, дясно, ама външно ли е, вътрешно ли е...
              По ми прилича на външно на мене. Обявиха ми цена 130лв, с отстъпка - 90лв - добре ли е? Уверяват ме че става дума за качествена част...
              Много интересно че като спра - явно като дам напред-назад се намества сякаш и спира да трака. Възможно ли е това?
              Маншонът на външното каре, което подозираш здрав ли е?

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

крива джанта?

Comment

Първоначално публикувано от niki_future Покажи съобщение
                  крива джанта?
                  Ако е крива джанта ще има и тресене на волана и други такива ефекти... Все си мисля че толкова ще я позная

Маншона на карето го гледах преди няколко месеца последно - беше си в отлично здраве...

Ще го видя и него, ама утре, като я вкарам довечера в гаража да й изпада снега и леда от окачването.

Comment

Колега вдигаш колата на подемник,махаш гумите подкарваш я на място през всички скорости а през това време някой да слуша отдолу какво се случва.
                    145 1.4ТС 97г.EX,156sw2.4jtd 20V 2005 EX,
                    159sw 2.2jts ti 07г. EX,147 1.9jtdm 8V 07г.EX
                    159 1.9jtdm 05г.

Comment

Погледни да нямаш разхлабени болтове на вътрешните карета - леко тръгнат ли и след това се саморазхлабват още. Имал съм няколко такива случая.
                      sigpic
                      Автосервиз, Варна, ул.Наум 8, 0888757558
                      Alfa Romeo GT 1.9 16v 05'

Comment

за шума

на ляв завой викаш, се чува, и все отдясно, и се забързва... Да си балансирал скоро джанти? Я пробвай размени предната и задната джанта, нищо няма да ти коства... Да не би да са прекалено големи баласти и да чукат на завой? Миналата година изправях джанти на Спартак и някакъв малоумник там ми беше сложил прекалено големи баласти които на завой докачаха и тракаха - явно беше ме намерил мене за балък на който да ги пробута.
                        Alfa 156 2.0 - ех,
                        Lancia Z 2.0i 147hp - ex,
                        Lancia Y 1.4LX 80hp -ex
                        Още италианки би било мазохизъм и горене пари на клада.

Comment

Не бу трябвало, с лепен баланс съм, а и баланса е правен есента като слагах зимните гуми. Ама днеска смятам да се подупя малков гаража, да видим какво ще открия. Иначе в понеделник я карам до моя майстор да я гледа.

Тия болтове на вътрешните карета къде са - под маншона ли са или са достъпни?

Comment

Първоначално публикувано от Yavor Покажи съобщение

Тия болтове на вътрешните карета къде са - под маншона ли са или са достъпни?

Не, виждат се отвън - 6 са на брой. Ако си със съчменото каре де. Ако си с карето, което е с "чаша" нямаш такива болтове.
                            sigpic
                            Автосервиз, Варна, ул.Наум 8, 0888757558
                            Alfa Romeo GT 1.9 16v 05'

Comment

Така, след едночасово дупене в гаража резултата е следния - болтовете на карето са си добре, маншоните и на външното и вътрешното са здрави, като хвна с ръка полуоската и връткам няма никакви луфтове, единствено ма много малък цялостен луфт и тракване чак в дифа, ама това е нормално ми се струва. Клатих всичките коли из гаража - всички го имат. Както казах полуоските нямат никакви луфтове - ниото на въръяне, нити на клатене нагоре надолу и на ляво и дясно...

Вдигната на крик 'покарах' на трета с изключено вдц - шума го няма в момента... Както и да е врътнат волана... Само на пълно ляво сякаш имаше бучене малко повече.

Направи ми впечатление че докато правех опитите загря спирачния диск на предно ляво колело, ама не е от спирачките шума - пробвал съм - като се чува натискам спирачката - не се влияе...

Явно ще чакам да се счупи за да разбера какво е, мамка му!

Comment

Working...
                              X